Greek
Autumn

Greek
Autumn

Greek
Autumn

Görögország ízei leleményesek, játékosak, és ennek a mediterrán konyhának a csodáit vétek lenne csak a nyári időszakra szorítani. Élvezd a kiadós görög ételeket ősszel is: a következő receptekben minden megvan egy tökéletes lakomához, amelyben egyszerre van ott egy falat nyár és az ősz olyan kihagyhatatlan alapanyagai, mint a laskagomba, a dió és a fahéj!

szöveg: street kitchen, FOTÓ: street kitchen, answear.hu

Görög laskagyros

Görög laskagyros

Ezért a vegán gyrosért mindenki odáig lesz! A laffa puha és pikk-pakk elkészül, a gomba textúrája tökéletes a sütés után, és a többi összetevővel találkozva pompás ízt alkotnak.

Hozzávalók 8 főre:

A laffához:

500 g finomliszt

12 g só

10 g kristálycukor

10 g instant élesztő

360 ml víz

100 ml olívaolaj

A laffához:

500 g finomliszt

12 g só

10 g kristálycukor

10 g instant élesztő

360 ml víz

100 ml olívaolaj

A gombához:

100 ml szójaszósz

80 ml olívaolaj + a sütéshez

1 csomag gyros-fűszerkeverék 

1 tk őrölt bors

1 db citrom leve

800 g laskagomba

A gombához:

100 ml szójaszósz

80 ml olívaolaj + a sütéshez

1 csomag gyros-fűszerkeverék 

1 tk őrölt bors

1 db citrom leve

800 g laskagomba

A szószhoz:

300 ml szójajoghurt

2 gerezd fokhagyma

½ db citrom leve

só, bors

1 csokor kapor


Az összeállításhoz:

1 db kígyóuborka

2 db paradicsom

400 g kisütött hasábburgonya

A szószhoz:

300 ml szójajoghurt

2 gerezd fokhagyma

½ db citrom leve

só, bors

1 csokor kapor


Az összeállításhoz:

1 db kígyóuborka

2 db paradicsom

400 g kisütött hasábburgonya

A laffához a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőt, és a vízzel együtt homogén tésztát dagasztunk belőle. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, amit kicsit beledolgozunk a tésztába, majd konyharuhával lefedve félretesszük pihenni, amíg bepácoljuk a gombát. A gombához a szójaszószt kikeverjük az olajjal, a fűszerkeverékkel, az őrölt borssal és a citrom levével, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra tépkedett gombát. A laffa tésztáját 8 egyenlő részre osztjuk, majd a kis gombócokat olajos kézzel minél vékonyabb kör alakúra nyújtjuk. Ezután kevés olajjal kikent forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. A gombát a pácolás után forró olajos serpenyőbe dobjuk és egy fémlapát segítségével lenyomjuk, hogy alaposan lepiruljon. Egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy elférjenek és ne legyenek egymás hegyén-hátán. A gombát 5-6 percig alaposan pirítjuk magas hőfokon, majd kikapjuk és félretesszük. A szószhoz a szójajoghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és a finomra aprított kaporral, majd jöhet a laskagombás gyros összeállítása. A laffákat megkenjük a kapros szósszal, és pakolunk rá a felkarikázott uborkából és paradicsomból. Jöhet rá a lepirított gomba, amit sütés után nagyobb darabokra vágtunk, majd a kisült hasábburgonya, végül szorosan feltekerjük egy alufólia segítségével.

Pasticcio

Pasticcio

A pasticcio a görögök egyik kedvenc étele: rengeteg tészta, rengeteg hús és rengeteg besamel. Kell még bármi más a tökéletes ebédhez?

Hozzávalók egy 30x25 cm-es tepsihez:

A tésztához:

500 g penne tészta

1 marék reszelt parmezán

50 g vaj

4-5 ek tésztafőzővíz

1 gerezd fokhagyma

bors

A tésztához:

500 g penne tészta

1 marék reszelt parmezán

50 g vaj

4-5 ek tésztafőzővíz

1 gerezd fokhagyma

bors

A húsos raguhoz:

500 g darált sertéshús

500 g darált marhahús

olaj

1 fej vöröshagyma

2 csipet oregánó

1 csipet fahéj

2-3 db babérlevél

frissen őrölt szerecsendió

só, bors

500 ml passata

4-5 gerezd fokhagyma

1 mk füstölt pirospaprika

A húsos raguhoz:

500 g darált sertéshús

500 g darált marhahús

olaj

1 fej vöröshagyma

2 csipet oregánó

1 csipet fahéj

2-3 db babérlevél

frissen őrölt szerecsendió

só, bors

500 ml passata

4-5 gerezd fokhagyma

1 mk füstölt pirospaprika

A besamelhez:

120 g vaj

120 g liszt

1,2 liter tej

só, fehér bors

őrölt szerecsendió

2 db tojás


Az összeállításhoz:

vaj

olívaolaj

parmezán

A besamelhez:

120 g vaj

120 g liszt

1,2 liter tej

só, fehér bors

őrölt szerecsendió

2 db tojás


Az összeállításhoz:

vaj

olívaolaj

parmezán

A húsos raguhoz a darált húst egy kevés olajon, jó forró edényben elkezdjük lepirítani. Ha a hús kifehéredett, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megszórjuk a fűszerekkel. Felöntjük a passatával, belenyomjuk a fokhagymákat, majd magas lángon hagyjuk, hogy az egész picit lepiruljon. Utána felöntjük fél liter vízzel és kb. 40 percen át rotyogtatjuk. Ha szép krémes és sűrű a ragu, levesszük a tűzről, és megcsináljuk a besamelt. A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a szoba-hőmérsékletű tejjel. Csomómentesre elkeverjük, és ha besűrűsödött, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojást. A tésztát az előírtnál 2 perccel rövidebb ideig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Összekeverjük a parmezánnal és a vajjal, adunk hozzá a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit és 1 kanál besamelt. Egy tepsit kivajazunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és belerakjuk a tészta felét. Erre jöhet a húsos ragu, rá egy marék reszelt parmezán, a maradék tészta, és az egészet leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, hogy jól összeálljon, majd kockákra vágva tálaljuk.

Görög csirkenyárs

Görög csirkenyárs

A szuvlaki a görögök kedvelt húsnyársa. Egyszerű és gyors recept, a pác pedig segít abban, hogy omlós legyen a hús. Mindenképp próbáld ki!

Hozzávalók 2 főre:

400 g bőr nélküli csirkecombfilé

4 ek olívaolaj

2 tk oregánó

0,5 db citrom

1 csokor petrezselyem

só, bors

400 g bőr nélküli csirkecombfilé

4 ek olívaolaj

2 tk oregánó

0,5 db citrom

1 csokor petrezselyem

só, bors

A salátához:

1 db paradicsom

0,5 db kígyóuborka

0,5 db sárga kaliforniai paprika

0,5 fej lila hagyma

0,5 db citrom 

4 ek olívaolaj

só, bors

100 g feta sajt

20 szem egész fekete olívabogyó

A salátához:

1 db paradicsom

0,5 db kígyóuborka

0,5 db sárga kaliforniai paprika

0,5 fej lila hagyma

0,5 db citrom 

4 ek olívaolaj

só, bors

100 g feta sajt

20 szem egész fekete olívabogyó

A tálaláshoz: 

100 g görög joghurt

2 db pita

A tálaláshoz: 

100 g görög joghurt

2 db pita

A csirkecombokat 3 cm-es kockákra vágjuk és egy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, az oregánót, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük pácolódni. 

Tipp: Combból ajánlott készíteni, mert ízesebb és szaftosabb, de ha valaki a csirkemellet kedveli jobban, nyugodtan készítheti abból is, egyedül a sütési idő fog egy cseppet lerövidülni.

A salátához a paradicsomot, az uborkát és a paprikát 2-3 cm-es rusztikus darabokra, a lila hagymát pedig vékony cikkekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, rácsorgatjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A nyársakat egy grillserpenyőben közepesen erős hőfokon megsütjük oldalanként 3-3 perc alatt. A tányérra halmozunk egy-egy adag salátát, aminek a tetejére morzsolunk egy kis feta sajtot, pár szem olívabogyót teszünk rá és mellé helyezzük a megsült csirkenyársat is. A görög joghurttal és sült pitával együtt tálaljuk.

A csirkecombokat 3 cm-es kockákra vágjuk és egy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, az oregánót, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük pácolódni. 

Tipp: Combból ajánlott készíteni, mert ízesebb és szaftosabb, de ha valaki a csirkemellet kedveli jobban, nyugodtan készítheti abból is, egyedül a sütési idő fog egy cseppet lerövidülni.

A salátához a paradicsomot, az uborkát és a paprikát 2-3 cm-es rusztikus darabokra, a lila hagymát pedig vékony cikkekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, rácsorgatjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A nyársakat egy grillserpenyőben közepesen erős hőfokon megsütjük oldalanként 3-3 perc alatt. A tányérra halmozunk egy-egy adag salátát, aminek a tetejére morzsolunk egy kis feta sajtot, pár szem olívabogyót teszünk rá és mellé helyezzük a megsült csirkenyársat is. A görög joghurttal és sült pitával együtt tálaljuk.

A csirkecombokat 3 cm-es kockákra vágjuk és egy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, az oregánót, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük pácolódni. 

Tipp: Combból ajánlott készíteni, mert ízesebb és szaftosabb, de ha valaki a csirkemellet kedveli jobban, nyugodtan készítheti abból is, egyedül a sütési idő fog egy cseppet lerövidülni.

A salátához a paradicsomot, az uborkát és a paprikát 2-3 cm-es rusztikus darabokra, a lila hagymát pedig vékony cikkekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Ízesítjük a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, rácsorgatjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A nyársakat egy grillserpenyőben közepesen erős hőfokon megsütjük oldalanként 3-3 perc alatt. A tányérra halmozunk egy-egy adag salátát, aminek a tetejére morzsolunk egy kis feta sajtot, pár szem olívabogyót teszünk rá és mellé helyezzük a megsült csirkenyársat is. A görög joghurttal és sült pitával együtt tálaljuk.

Tzatziki kaporral és mentával

Tzatziki kaporral és mentával

Legalább annyira híres, mint a görög gyros. Egyes helyeken mentával, máshol kaporral készítik. Ebben a receptben mindkettő került bele!

Hozzávalók 4 főre:

3 db kígyóuborka

só, bors

200 g görög joghurt

2 gerezd fokhagyma

2 ág friss menta

1 csokor friss kapor

olívaolaj és friss kapor a díszítéshez

3 db kígyóuborka

só, bors

200 g görög joghurt

2 gerezd fokhagyma

2 ág friss menta

1 csokor friss kapor

olívaolaj és friss kapor a díszítéshez

Az uborkát megmossuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. 1 teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a mártást. Ehhez egy közepes tálba borítjuk a joghurtot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 1 teáskanál sót, a frissen őrölt borsot és a felaprított fűszereket. A besózott uborkát egy konyharuhába csavarva kinyomkodjuk és a joghurtba tesszük. Friss kaporral és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Loukoumades

Loukoumades

Ha azt hitted, hogy a görögöknek nincsen golyó alakú fánkja, akkor nagyot tévedtél! Ez a recept annyiban különbözik a többi fánktól, hogy olívaolajjal készül, és sokkal lágyabb, ezáltal sokkal levegősebb tésztájú. Mézzel a legjobb!

Hozzávalók 15-20 darab fánkhoz:

375 g liszt

5 g porélesztő

2 tk cukor

200 ml víz

200 ml tej

2 csipet só

3 ek olívaolaj

bő olaj a sütéshez

méz a tálaláshoz

375 g liszt

5 g porélesztő

2 tk cukor

200 ml víz

200 ml tej

2 csipet só

3 ek olívaolaj

bő olaj a sütéshez

méz a tálaláshoz

A lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, egy másik edényben pedig a vizet és a tejet is. Fokozatosan összekeverjük a két egyveleget, és ha nagyjából összeállt, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat is, ezután pedig alaposan kidagasztjuk. Egy mélyebb lábasban bő olajat közepesre hevítünk, és egy evőkanál segítségével szaggatjuk bele a fánktésztát. Ha megsült, egy papírtörlőre szedjük, és tálalás előtt mézzel meglocsoljuk.

Karithopita

Karithopita

Könnyű kevert, puha, diós süti, ami önmagában is finom, de mivel a görögök szeretnek mindent nyakon önteni egy adag sziruppal, ez a süti is még finomabb lesz, miután beszívta magába a fűszeres, citrusos cukorszirupot!

Hozzávalók egy 24 x 32 cm-es tepsihez:

A süteményhez:

170 g lágy vaj

250 g kristálycukor

5 db tojás

pár csepp vaníliaaroma

185 ml tej

10 g sütőpor

1 mk őrölt fahéj

220 g finomliszt

1 csipet só

100 g durvára vágott dió + 30 g a tetejére

A süteményhez:

170 g lágy vaj

250 g kristálycukor

5 db tojás

pár csepp vaníliaaroma

185 ml tej

10 g sütőpor

1 mk őrölt fahéj

220 g finomliszt

1 csipet só

100 g durvára vágott dió + 30 g a tetejére

A sziruphoz:

500 ml víz

340 g kristálycukor

1 db citrom leve

2 rúd fahéj

1 tk szegfűszeg

A sziruphoz:

500 ml víz

340 g kristálycukor

1 db citrom leve

2 rúd fahéj

1 tk szegfűszeg

A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük egyenként a tojásokat, a vaníliaaromát és a tejet. Egy tálban összekeverjük a sütőport, a fahéjat, a lisztet, a sót és a durvára vágott diót. A masszát a tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény. A cukorszirup hozzávalóit 4-5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni. Még melegen rombusz alakúra szeleteljük a tepsiben és leöntjük a leszűrt sziruppal, megszórjuk a vágott dióval, majd megvárjuk, míg kihűl. Ezután már csak a tálalás van hátra.

A recepteket és az ételfotókat biztosította:

További cikkek

Coverstory

A gardróbunkban értékek, emlékek, élmények és álmok sorakoznak, és csak rajtunk múlik, hogy éppen mit veszünk ki belőle és mit használunk ehhez a kreatív játékhoz.

flame

Ez a kreatív energiát és a szenvedélyt szimbolizáló szín egy olyan kikerülhetetlen trenddé nőtte ki magát az idei őszre, ami mellett nem lehet, és nem is akarunk szó nélkül elmenni! Katt a szezon legjobb vételeiért!

JÖN-MEGY

Mutatjuk, hogy mely őszi trendek szorulnak ebben a szezonban háttérbe, hogy átadják a helyüket ezeknek a 2024-es újításoknak!

Fektess be a divatba!

Napjaink fogyasztói piacán, ahol az olcsó alternatívák szinte bárhol elérhetők, vajon miért választanánk prémiumtermékeket? Íme 4 érv, ami bizonyítja, hogy prémiumtermékbe fektetni valóban jó döntés!

Big
Accessory Guide

Íme 10 kiegészítő, ami egyetlen nő gardróbjából sem hiányozhat idén ősszel!

Az 5 legnagyobb őszi szépségtrend

Elhoztuk az őszlegfontosabb szépségtrendjeit, valamint az Answear.hu segítségével megmutatjuk azt, hogy milyen outfitekkel párosítsd őket!

Trokán Nóra: Emlékek mentén

A múltat a fotók jelentik számára, a jelenben imádott lova tartja, a jövő pedig tervekkel teli. Az InStyle első digitális lapszámának címlapanyaga pedig most életének meghatározó, számára kedves pillanatairól mesél.

Az vagy, amit felveszel?

A stílusunk mélyebb rétegeket fed fel, mint azt elsőre gondolnánk.

4 trendszín,

ami 2024 őszén uralja a lakberendezést

A föld szezonális kincsei

Jöhetnek az ősz legfontosabb vitaminbombái? Erősítik az immunrendszert és megelőzik az öregedés korai jeleit.

Nagy októberi horoszkóp

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen intenzív nyár után biztos jön az őszi unalom. Ám ez nagy tévedés! Most kezdődik csak a tánc!