Görögország ízei leleményesek, játékosak, és ennek a mediterrán konyhának a csodáit vétek lenne csak a nyári időszakra szorítani. Élvezd a kiadós görög ételeket ősszel is: a következő receptekben minden megvan egy tökéletes lakomához, amelyben egyszerre van ott egy falat nyár és az ősz olyan kihagyhatatlan alapanyagai, mint a laskagomba, a dió és a fahéj!
szöveg: street kitchen, FOTÓ: street kitchen, answear.hu
Ezért a vegán gyrosért mindenki odáig lesz! A laffa puha és pikk-pakk elkészül, a gomba textúrája tökéletes a sütés után, és a többi összetevővel találkozva pompás ízt alkotnak.
Hozzávalók 8 főre:
A laffához a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőt, és a vízzel együtt homogén tésztát dagasztunk belőle. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, amit kicsit beledolgozunk a tésztába, majd konyharuhával lefedve félretesszük pihenni, amíg bepácoljuk a gombát. A gombához a szójaszószt kikeverjük az olajjal, a fűszerkeverékkel, az őrölt borssal és a citrom levével, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra tépkedett gombát. A laffa tésztáját 8 egyenlő részre osztjuk, majd a kis gombócokat olajos kézzel minél vékonyabb kör alakúra nyújtjuk. Ezután kevés olajjal kikent forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. A gombát a pácolás után forró olajos serpenyőbe dobjuk és egy fémlapát segítségével lenyomjuk, hogy alaposan lepiruljon. Egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy elférjenek és ne legyenek egymás hegyén-hátán. A gombát 5-6 percig alaposan pirítjuk magas hőfokon, majd kikapjuk és félretesszük. A szószhoz a szójajoghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és a finomra aprított kaporral, majd jöhet a laskagombás gyros összeállítása. A laffákat megkenjük a kapros szósszal, és pakolunk rá a felkarikázott uborkából és paradicsomból. Jöhet rá a lepirított gomba, amit sütés után nagyobb darabokra vágtunk, majd a kisült hasábburgonya, végül szorosan feltekerjük egy alufólia segítségével.
A pasticcio a görögök egyik kedvenc étele: rengeteg tészta, rengeteg hús és rengeteg besamel. Kell még bármi más a tökéletes ebédhez?
Hozzávalók egy 30x25 cm-es tepsihez:
A húsos raguhoz a darált húst egy kevés olajon, jó forró edényben elkezdjük lepirítani. Ha a hús kifehéredett, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megszórjuk a fűszerekkel. Felöntjük a passatával, belenyomjuk a fokhagymákat, majd magas lángon hagyjuk, hogy az egész picit lepiruljon. Utána felöntjük fél liter vízzel és kb. 40 percen át rotyogtatjuk. Ha szép krémes és sűrű a ragu, levesszük a tűzről, és megcsináljuk a besamelt. A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a szoba-hőmérsékletű tejjel. Csomómentesre elkeverjük, és ha besűrűsödött, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojást. A tésztát az előírtnál 2 perccel rövidebb ideig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Összekeverjük a parmezánnal és a vajjal, adunk hozzá a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit és 1 kanál besamelt. Egy tepsit kivajazunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és belerakjuk a tészta felét. Erre jöhet a húsos ragu, rá egy marék reszelt parmezán, a maradék tészta, és az egészet leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, hogy jól összeálljon, majd kockákra vágva tálaljuk.
A szuvlaki a görögök kedvelt húsnyársa. Egyszerű és gyors recept, a pác pedig segít abban, hogy omlós legyen a hús. Mindenképp próbáld ki!
Hozzávalók 2 főre:
Legalább annyira híres, mint a görög gyros. Egyes helyeken mentával, máshol kaporral készítik. Ebben a receptben mindkettő került bele!
Hozzávalók 4 főre:
Az uborkát megmossuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. 1 teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a mártást. Ehhez egy közepes tálba borítjuk a joghurtot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 1 teáskanál sót, a frissen őrölt borsot és a felaprított fűszereket. A besózott uborkát egy konyharuhába csavarva kinyomkodjuk és a joghurtba tesszük. Friss kaporral és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Ha azt hitted, hogy a görögöknek nincsen golyó alakú fánkja, akkor nagyot tévedtél! Ez a recept annyiban különbözik a többi fánktól, hogy olívaolajjal készül, és sokkal lágyabb, ezáltal sokkal levegősebb tésztájú. Mézzel a legjobb!
Hozzávalók 15-20 darab fánkhoz:
A lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, egy másik edényben pedig a vizet és a tejet is. Fokozatosan összekeverjük a két egyveleget, és ha nagyjából összeállt, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat is, ezután pedig alaposan kidagasztjuk. Egy mélyebb lábasban bő olajat közepesre hevítünk, és egy evőkanál segítségével szaggatjuk bele a fánktésztát. Ha megsült, egy papírtörlőre szedjük, és tálalás előtt mézzel meglocsoljuk.
Könnyű kevert, puha, diós süti, ami önmagában is finom, de mivel a görögök szeretnek mindent nyakon önteni egy adag sziruppal, ez a süti is még finomabb lesz, miután beszívta magába a fűszeres, citrusos cukorszirupot!
Hozzávalók egy 24 x 32 cm-es tepsihez:
A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük egyenként a tojásokat, a vaníliaaromát és a tejet. Egy tálban összekeverjük a sütőport, a fahéjat, a lisztet, a sót és a durvára vágott diót. A masszát a tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény. A cukorszirup hozzávalóit 4-5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni. Még melegen rombusz alakúra szeleteljük a tepsiben és leöntjük a leszűrt sziruppal, megszórjuk a vágott dióval, majd megvárjuk, míg kihűl. Ezután már csak a tálalás van hátra.
A recepteket és az ételfotókat biztosította:
További cikkek
Coverstory
A gardróbunkban értékek, emlékek, élmények és álmok sorakoznak, és csak rajtunk múlik, hogy éppen mit veszünk ki belőle és mit használunk ehhez a kreatív játékhoz.
flame
Ez a kreatív energiát és a szenvedélyt szimbolizáló szín egy olyan kikerülhetetlen trenddé nőtte ki magát az idei őszre, ami mellett nem lehet, és nem is akarunk szó nélkül elmenni! Katt a szezon legjobb vételeiért!
JÖN-MEGY
Mutatjuk, hogy mely őszi trendek szorulnak ebben a szezonban háttérbe, hogy átadják a helyüket ezeknek a 2024-es újításoknak!
Fektess be a divatba!
Napjaink fogyasztói piacán, ahol az olcsó alternatívák szinte bárhol elérhetők, vajon miért választanánk prémiumtermékeket? Íme 4 érv, ami bizonyítja, hogy prémiumtermékbe fektetni valóban jó döntés!
Big
Accessory Guide
Íme 10 kiegészítő, ami egyetlen nő gardróbjából sem hiányozhat idén ősszel!
Az 5 legnagyobb őszi szépségtrend
Elhoztuk az őszlegfontosabb szépségtrendjeit, valamint az Answear.hu segítségével megmutatjuk azt, hogy milyen outfitekkel párosítsd őket!
Trokán Nóra: Emlékek mentén
A múltat a fotók jelentik számára, a jelenben imádott lova tartja, a jövő pedig tervekkel teli. Az InStyle első digitális lapszámának címlapanyaga pedig most életének meghatározó, számára kedves pillanatairól mesél.
Az vagy, amit felveszel?
A stílusunk mélyebb rétegeket fed fel, mint azt elsőre gondolnánk.
4 trendszín,
ami 2024 őszén uralja a lakberendezést
A föld szezonális kincsei
Jöhetnek az ősz legfontosabb vitaminbombái? Erősítik az immunrendszert és megelőzik az öregedés korai jeleit.
Nagy októberi horoszkóp
Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen intenzív nyár után biztos jön az őszi unalom. Ám ez nagy tévedés! Most kezdődik csak a tánc!